Recenzija knjige: “Beginning Oracle Database 11g Administration”, Iggy Fernandez

Saturday, 22.08.2009 – msutic

Ukoliko redovito čitate tekstove na ovom blogu, jasno se može vidjeti da ima podosta sadržaja vezanog za tematiku administracije Oracle baza podatka. Možda baš radi tih tekstova odlučite i sami postati db administrator, iako se time niste bavili nikada. Moj vam je savjet da se bez straha upustite u tu avanturu, jer iako se možda posao db administratora čini vrlo kompliciranim, postoje mnoge knjige i članci koji će vam posao učenja maksimalno olakšati.

Jedna od takvih knjiga je i knjiga “Beginning Oracle Database 11g Administration” (Iggy Fernandez).

Neka vas ne zavara naslov u kojem piše 11g. Znanje koje možete dobiti čitajući ovu knjigu je primjenjivo gotovo na sve aktualne verzije Oracle baza podataka.

Dosta uvoda, sad malo detaljnija recenzija.
Prvo što mogu reći za ovu knjigu je da je ovo odlična knjiga za svakog db administratora početnika. Iggy Fernandez je odličan pisac, te je sposoban na vrlo jednostavan način u kratkim crtama objasniti bitne stvari. Sama knjiga nema puno stranica, te je očito da se kroz poglavlja ne ulazi previše u detalje što je odlično za početnike koji ionako te detalje vjerojatno ne bi razumjeli bez radnog iskustva.

Iza svakog poglavlja se nalazi popis knjiga u kojim se može naći nešto više informacija o toj temi za one koji žele znati više. Kroz taj popis Iggy ljude usmjerava na super knjige, te početnici neće morati gubiti dragocjeno vrijeme tražeći dobre knjige u moru informacija. Uz to, Iggy često daje vlastite vrijedne savjete sakupljene iz osobnog radnog iskustva administratora Oracle baza podataka koji mogu biti od iznimne važnosti početnicima.

Knjiga je odlično organizirana stoga vam preporučam da ju čitate od korice do korice, bez preskakivanja tema.

Podijeljena je na četiri dijela:
– Database Concepts
– Database Implementation
– Database Support
– Database Tuning

– Database Concepts
Ovo je poglavlje zanimljivo zbog toga što Iggy u njemu počinje sa objašnjavanjem najosnovnijih, ali jako bitnih, stvari vezanih za baze podataka. Tu ćete naučiti što je baza podataka, a što je zapravo RDBMS (Relational Database Management Systems),te gdje tu možemo svrstati Oracle. Fino je opisano na koji način aplikacije komuniciraju sa bazom podataka, te kratak opis internog mehanizma Oracle RDBMS-a.

– Database Implementation
Ovdje je fino opisano na koji način se ISPRAVNO prvodi implementacija baze podataka. Važno je za razumjeti da za kreiranje baze podataka u produkciji nije dovoljno samo pratiti osnovne “Wizarde” ili izvršiti “CREATE DATABASE” naredbu. Bitno je prije svega planiranje fizičkog i logičkog dizajna kao i mnoge druge stvari na koje se Iggy osvrće kroz cijelo poglavlje.

– Database Support
U ovom poglavlju je fino opisan svakodnevni posao jednog administratora baza podataka. Vrlo je važno za razumjeti da je primarna obaveza jednog db administratora omogućiti da baza zadovolji sve zahtjeve “business”-a. Opisano je zašto je najvažnija obaveza svakog administratora redovito praviti sigurnosne pohrane podataka i biti vješt u vraćanju tih podataka u slučaju katastrofe. Zanimljivo je da ovdje Iggy iznosi neka vlastita iskustva, “Horor priče” kako ih sam naziva, kada su stvari pošle po zlu baš radi loše sigurnosne pohrane podataka.
O ovom se djelu nalazi i najvažnije poglavlje po njemu “The Big Picture and the Ten Deliverables” gdje Iggy navodi kakva je uloga administratora baza podatka u nekom poslovanju tvrtke, tj. u koji sektor bi se on mogao svrstati. Naglasak je stavljen na činjenicu da je vrlo bitno poznavati poslovanje kompanije i znati kakva je vaša uloga u svemu tome. U svakom slučaju VRLO zanimljivo poglavlje koje (po meni) morate pročitati i razumjeti.

– Database Tunning
I za kraj, ovo je po meni i najmanje zanimljivo poglavlje, ali ipak daje početnicima neku grubu sliku o tome kako se izvršava podešavanje raznih svojstava Oracle RDBMS-a ili podešavanje SQL upita. Kroz primjere je opisan proces podešavanja, te bi preporučio da korake iz primjera izvršite na vlastitom računalu, jer najbolje čovjek uči kad sam nešto isproba.

Knjiga s tehničke strane neće biti od veće koristi nekom malo iskusnijem administratoru, ali sa ove poslovne strane će pružiti mnoštvo korisnih informacija. Mnogi iskusni administratori se zbog stečenog samopouzdanja i iskustva često znaju opustiti i ne vodit previše računa o dokumentaciji, detaljnom planiranju i sličnim stvarima što ih može dovesti do problema. U knjizi je dobro opisana važnost dokumentacije i kontrolnih listi (checklist) koje smanjuju stres u radu, smanjuju mogućnost nastanka greški i slično.

A što se tiče početnika – ova knjiga nek vam bude prva u literaturi uz Oracle dokumentaciju. Tek nakon ove knjige se uhvatite čitat knjiga pisanih od strane gospodina Tom Kyte-a.

Ocjena 9/10

 1. 3 Responses to “Recenzija knjige: “Beginning Oracle Database 11g Administration”, Iggy Fernandez”

 2. Znači da ne kupujem ovu knjigu? 😀

  Ja bih i ovom prilikom svakom početniku preporučio, da obavezno pročita “Oracle Database Concepts”, koja se nalazi u službenoj dokumentaciji na sajtu od Oraclea…

  By Dejan on Aug 24, 2009

 3. Pa ovo u principu i nije knjiga za malo iskusnije administratore. Ja sam recimo sve navedene stvari već od prije znao, ali ponavljanje je majka znanja 🙂

  S druge strane, dobar DBA nije osoba koja samo odlično poznaje SQL sintaksu, ili razne značajke Oracle RDBMS-a. Puno je važnije shvatiti ulogu administratora u kompaniji i njegovu odgovornost, način na koji bi se trebale izvoditi akcije, važnost vođenja dokumentacije i slično.

  Takve stari se neće naći u “Oracle Database Concepts”, a po meni su jednako važne (ako ne i važnije) od suhoparne teorije.

  Jednostavno je vrlo važno u startu naučit ispravno obavljat posao administratora, a potom se lako osoba nadogradi učeći teoriju.

  I baš radi tog bi svaki početnik trebao prvo pročitati ovu knjigu (ionako nema puno stranica) pa se onda baciti na “Oracle Database Concepts” 😉

  By Marko on Aug 24, 2009

 4. @Dejan: malo mi je nezgrapno ispao komentar… slažem se s tvojim komentarom u potpunosti – “Oracle Database Concepts” je jako bitno štivo za svakog početnika.

  By Marko on Aug 24, 2009

Post a Comment