O blogu

Blog “Baze podataka” nastao je iz zajedničke želje nekoliko entuzijasta da svoje znanje, mišljenja, savjete i ostale stvari iz svakodnevnog rada sa bazama podataka prenesu drugima. Na blogu će biti objavljivani tekstovi različitih autora, a neke od tema, koje će biti obuhvaćene su:
– opšta teorija o bazama podataka
– SQL i PL/SQL programiranje (SELECT i DML upiti, triggeri, uskladištene procedure i td.)
– modelovanje baze podataka (struktura, ER dijagrami)
– korisni savjeti (best practice, “NOT to do” napomene, tips & tricks)
– razne novosti iz područja baza podataka
– i td.

Blog je nekomercijalan i ostaće takav sve dok nam lova ne bude trebala. A ne treba nam.

Ako vam je neki tekst pomogao, odmogao ili samo onako usputno zapeo za oči, napišite slobodno par rečenica kao komentar. Za sve oblike donacija, poklanjanje knjiga, piva, ćevapa, grudnjaka i sl., možete stupiti u kontakt sa pojednim autorom i dogovoriti primopredaju dotičnih “donacija”.

Ukoliko neko smatra da je dovoljno stručan iz neke oblasti u vezi baza podataka i ukoliko ima želju da iz entuzijazma piše tekstove na ovom blogu, može slobodno da se javi nekom od autora.

Rado prihvatamo sve kritike, pohvale, pitanja i sugestije, ali to ne znači da ćemo ih uvažiti i odgovoriti na njih. 😉 Just kidding.

Autori

Dejan Topalović (dejanATbaze-podataka.net) – počeo se baviti MySQL-om početkom 1998. godine, a 2003. odlučio preći na enterprise tržište, pri čemu je odluka pala na Oracle bazu. Napustio fakultet i odlučio postati specijalist za baze podataka. Trenutno posjeduje Oracle sertifikate “OCP Forms Builder, Internet Application & PL/SQL Developer“, “Oracle Database: SQL Certified Expert“, “OCP 9i Database Administrator“, “OCP 10g Database Administrator” i “OCP 11g Database Administrator“, te CMDBA (Certified MySQL 5.0 Database Administrator). Radi za Raiffeisen Bank International kao Oracle DBA, gdje je sa kolegama zadužen za administraciju preko 230 baza podataka.

Srđan Mijatov (srdjanATbaze-podataka.net) – Bazama podataka se intenzivno bavi od 2001. godine. Radio sa raznim sistemima za upravljanje bazama podataka: Oracle, InterBase, nešto malo SQL Server, a od 2005. godine aktivnije koristi PostgreSQL. Omiljeni stil programiranja mu je ‘set oriented’ programiranje. SQL ima u malom prstu.

Dejan Mladenović “Zidar” (zidarATbaze-podataka.net) – Zvanično nema formalno IT obrazovanje, ali se još davne 1980. godine počeo baviti programiranjem – od FORTRAN 77, preko Lotus, Symphony, ACAD i Clipper, do VB i Access baze. Radi kao stručni konsultant za arhitekturu podataka u jednoj od agencija vlade Ontarija (Kanada).

Marko Šutić (marko.suticATgmail.com) – prvi dodir sa bazama podataka imao na fakultetu (SQL Server i nešto sitno MySQL). Pred kraj fakulteta zaposlio se kao sistem administrator u manjoj firmi (5 servera), ali zbog
nedostatka izazova i mogućnosti usavršavanja odlučuje zaploviti u nove vode, pa se nakon godinu i po dana “sistemašenja”, 2007. godine zapošljava kao Oracle DBA u Optima Telekomu u Zagrebu. Posjeduje certifikat “OCP 10g Database Administrator”.

Darko Kalinić (kdarkoATt-com.me) – Zaposlen kao Java i PL/SQL Developer u firmi Montora Software, koja je Oracle certified advantage partner i Oracle approved education provider. Programiranjem se počeo baviti 2003. godine, a od tada do danas je radio na više projekata, kroisteći veći broj programskih jezika. Znanje iz teorije i prakse vezane za baze podataka prvi put stekao na fakultetu – počevši od Accessa, preko MySQL-a, pa sve do Oracle-a, uz kojeg ga i veže trenutni profesionalni angažman. Pohađao je Oracle-ove kurseve “Oracle DB administrator 1” i “Oracle Discoverer“, a u planu ima polaganje za OCA, OCP i Java sertifikate.

Saša Stanojevićnoctua4u” (sasa.stanojevicATgmail.com) – Zaposlen kao Oracle “čovek” u Jugoistok d.o.o. Zapravo kao Oracle developer, ali obzirom da u firmi nema zapošljenih, koji bi preuzeli samo DBA, vremenom mu je nametnuta celokupna Oracle infrastruktura kao zaduženje. Teorijsko znanje o RDBMS-u stekao na fakultetu. U praksi shvatio da nije mnogo vrednoga naučio na fakultetu, pa radio i učio naknadno. Sa bazama se susreće od prvog posla (1999.-te), pa nadalje. Po potrebi održavao, programirao i spašavao podatke u MySql-u, Postgres-u i Oracle-u. Odslušao nekoliko Oracle-ovih kurseva, ali ne vidi potrebu da to ozvaniči polaganjem ispita. Sebe do nedavno opisivao kao Web Developera… od 2008 se izjašnjava kao Oracle DBA i PL/SQL developer.

Mihael Radovan (mihael.radovanATgmail.com) – Programiranjem se počeo baviti u srednjoj školi u programskom jeziku Pascal (ako zanemarimo Basic na C64), nastavio na fakultetu sa Borland Delphi paketom, uz nezaobilaznu Access “bazu podataka”. Od 2003. radi na Oracle platformi kao PL/SQL, Forms&Reports i Designer projektant. Zaposlen u firmi Končar KET na razvoju poslovnih aplikacija na Oracle platformi – dizajn i administracija Oracle baza podataka, PL/SQL programiranje, razvoj korisničkog sučelja sa Application Express alatom. Certificirani Oracle Database SQL Expert i Application Express Expert. Magistrirao informatički menadžment, trenutno na doktoratu iz informacijskih znanosti.