O blogu

Blog “Baze podataka” nastao je iz zajedni─Źke ┼żelje nekoliko entuzijasta da svoje znanje, mi┼íljenja, savjete i ostale stvari iz svakodnevnog rada sa bazama podataka prenesu drugima. Na blogu ─çe biti objavljivani tekstovi razli─Źitih autora, a neke od tema, koje ─çe biti obuhva─çene su:
– op┼íta teorija o bazama podataka
– SQL i PL/SQL programiranje (SELECT i DML upiti, triggeri, uskladi┼ítene procedure i td.)
– modelovanje baze podataka (struktura, ER dijagrami)
– korisni savjeti (best practice, “NOT to do” napomene, tips & tricks)
– razne novosti iz podru─Źja baza podataka
– i td.

Blog je nekomercijalan i osta─çe takav sve dok nam lova ne bude trebala. A ne treba nam.

Ako vam je neki tekst pomogao, odmogao ili samo onako usputno zapeo za o─Źi, napi┼íite slobodno par re─Źenica kao komentar. Za sve oblike donacija, poklanjanje knjiga, piva, ─çevapa, grudnjaka i sl., mo┼żete stupiti u kontakt sa pojednim autorom i dogovoriti primopredaju doti─Źnih “donacija”.

Ukoliko neko smatra da je dovoljno stru─Źan iz neke oblasti u vezi baza podataka i ukoliko ima ┼żelju da iz entuzijazma pi┼íe tekstove na ovom blogu, mo┼że slobodno da se javi nekom od autora.

Rado prihvatamo sve kritike, pohvale, pitanja i sugestije, ali to ne zna─Źi da ─çemo ih uva┼żiti i odgovoriti na njih. ­čśë Just kidding.

Autori

Dejan Topalovi─ç (dejanATbaze-podataka.net) – po─Źeo se baviti MySQL-om po─Źetkom 1998. godine, a 2003. odlu─Źio pre─çi na enterprise tr┼żi┼íte, pri ─Źemu je odluka pala na Oracle bazu. Napustio fakultet i odlu─Źio postati specijalist za baze podataka. Trenutno posjeduje Oracle sertifikate “OCP Forms Builder, Internet Application & PL/SQL Developer“, “Oracle Database: SQL Certified Expert“,┬á“OCP 9i Database Administrator“, “OCP 10g Database Administrator” i “OCP 11g Database Administrator“, te CMDBA (Certified MySQL 5.0 Database Administrator). Radi za Raiffeisen Bank International kao Oracle DBA, gdje je sa kolegama zadu┼żen za┬áadministraciju preko 230 baza podataka.

Sr─Ĺan Mijatov (srdjanATbaze-podataka.net) – Bazama podataka se intenzivno bavi od 2001. godine. Radio sa raznim sistemima za upravljanje bazama podataka: Oracle, InterBase, ne┼íto malo SQL Server, a od 2005. godine aktivnije koristi PostgreSQL. Omiljeni stil programiranja mu je ‘set oriented’ programiranje. SQL ima u malom prstu.

Dejan Mladenovi─ç “Zidar” (zidarATbaze-podataka.net) – Zvani─Źno nema formalno IT obrazovanje, ali se jo┼í davne 1980. godine po─Źeo baviti programiranjem – od FORTRAN 77, preko Lotus, Symphony, ACAD i Clipper, do VB i Access baze. Radi kao stru─Źni konsultant za arhitekturu podataka u jednoj od agencija vlade Ontarija (Kanada).

Marko ┼áuti─ç (marko.suticATgmail.com) – prvi dodir sa bazama podataka imao na fakultetu (SQL Server i ne┼íto sitno MySQL). Pred kraj fakulteta zaposlio se kao sistem administrator u manjoj firmi (5 servera), ali zbog
nedostatka izazova i mogu─çnosti usavr┼íavanja odlu─Źuje zaploviti u nove vode, pa se nakon godinu i po dana “sistema┼íenja”, 2007. godine zapo┼íljava kao Oracle DBA u Optima Telekomu u Zagrebu. Posjeduje certifikat “OCP 10g Database Administrator”.

Darko Kalini─ç (kdarkoATt-com.me) – Zaposlen kao Java i PL/SQL Developer u firmi Montora Software, koja je Oracle certified advantage partner i Oracle approved education provider. Programiranjem se po─Źeo baviti 2003. godine, a od tada do danas je radio na vi┼íe projekata, kroiste─çi ve─çi broj programskih jezika. Znanje iz teorije i prakse vezane za baze podataka prvi put stekao na fakultetu – po─Źev┼íi od Accessa, preko MySQL-a, pa sve do Oracle-a, uz kojeg ga i ve┼że trenutni profesionalni anga┼żman. Poha─Ĺao je Oracle-ove kurseve “Oracle DB administrator 1” i “Oracle Discoverer“, a u planu ima polaganje za OCA, OCP i Java sertifikate.

Sa┼ía Stanojevi─çnoctua4u” (sasa.stanojevicATgmail.com) – Zaposlen kao Oracle “─Źovek” u Jugoistok d.o.o. Zapravo kao Oracle developer, ali obzirom da u firmi nema zapo┼íljenih, koji bi preuzeli samo DBA, vremenom mu je nametnuta celokupna Oracle infrastruktura kao zadu┼żenje. Teorijsko znanje o RDBMS-u stekao na fakultetu. U praksi shvatio da nije mnogo vrednoga nau─Źio na fakultetu, pa radio i u─Źio naknadno. Sa bazama se susre─çe od prvog posla (1999.-te), pa nadalje. Po potrebi odr┼żavao, programirao i spa┼íavao podatke u MySql-u, Postgres-u i Oracle-u. Odslu┼íao nekoliko Oracle-ovih kurseva, ali ne vidi potrebu da to ozvani─Źi polaganjem ispita. Sebe do nedavno opisivao kao Web Developera… od 2008 se izja┼ínjava kao Oracle DBA i PL/SQL developer.

Mihael Radovan (mihael.radovanATgmail.com) – Programiranjem se po─Źeo baviti u srednjoj ┼íkoli u programskom jeziku Pascal (ako zanemarimo Basic na C64), nastavio na fakultetu sa Borland Delphi paketom, uz nezaobilaznu Access “bazu podataka”. Od 2003. radi na Oracle platformi kao PL/SQL, Forms&Reports i Designer projektant. Zaposlen u firmi Kon─Źar KET na razvoju poslovnih aplikacija na Oracle platformi – dizajn i administracija Oracle baza podataka, PL/SQL programiranje, razvoj korisni─Źkog su─Źelja sa Application Express alatom. Certificirani Oracle Database SQL Expert i Application Express Expert. Magistrirao informati─Źki menad┼żment, trenutno na doktoratu iz informacijskih znanosti.