Kraj “malih baza” – stigao je Standard Edition 2

Wednesday, 16.09.2015 – djoka_l

Pomalo neprimetno, odlaze u istoriju edicije baze Standard Edition One (SE1) i Standard Edition.

Na njihovo mesto, od 1. septembra dolazi verzija Standard Edition 2. Poslednje verzije SE1 i SE su 12.1.0.1. Od verzije 12.1.0.2 postoji samo SE2.

Sada je jasno da Oracle nema više namere da pokriva “male” instalacije Oracle bazom, taj segment verovatno prepušta MySQL bazi.

Postojeći korisnici SE1 i SE mogu da nastave da koriste svoje baze neograničeno dugo vremena, ali će podrška prestati u roku od godinu dana.

Šta (neprijatno) donosi SE2:

1. Cena je ista kao SE (NUP 350 USD, Processor 17,500 USD), što predstavlja ozbiljan udarac na potencijalne korisnike SE1, koji su za istu stvar plaćali manje (NUP 180 USD, Processor 5,800 USD).

2. SE2 se sme instalirati samo na sisteme koji imaju do 2 socketa (2 fizička procesora). Ovo je isto kao što je bilo na SE1, ali je SE mogao da se instalira na sisteme sa 4 socketa.

3. Ostaje mogućnost da se koristi RAC, ali je ograničenje da RAC može da se instalira samo na sisteme koji se sastoje od 2 računara sa po jednim socketom (dakle ukupno 2 socketa u RAC-u, pre je bilo 4).

4. Minimalni broj licenci više nije 5 kao na SE nego 10 PO SERVERU. Dakle, ako ste imali RAC sa 2 računara, svaki sa po 2 socketa, mogli ste da prođete sa 5 NUP licenci. Za konfiguraciju sa 2 jednoprocesorska sistema sada morate da platite minimalno 20 NUP licenci.

5. Ograničenje od 16 tredova. Zaboravite multithreading, zaboravite procesore sa više od 8 jezgara. Osim ako ne mislite da Oracle podignete na virtueloj mašini, nećete moći da iskoristite više od 16 jezgara za SE2 bazu. Ovo ograničenje nije ograničenje koje imate po licencnom ugovoru – ograničenje je u kodu.

Ovo poslednje ograničenje najviše će pogoditi male i srednje korisnike SE baze. Većina SE korisnika i pre je imala dvoprocesorske sisteme, retki su oni koji su imali SE bazu na 4-procesorskim sistemima zbog cene hardvera, ali su mogli da koriste, recimo, procesore sa 12 jezgara. Prelaskom na SE2 gube 33% procesorske snage u koju su uložili značajna sredstva.

Pitanje je da li će ovo uticati na prodaju Oracle licenci. S obzirom da je vidljivo i da SQL Server podiže cene licenci i da se orijentiše na veće korisnike, verovatno neće.

Međutim, za one koji tek treba da odluče koji će sistem da koriste, MySQL postaje sve interesantniji izbor.

  1. One Response to “Kraj “malih baza” – stigao je Standard Edition 2”

  2. Nazalost, i ja sam sa razocarenjem primio ovu vijest…

    Ja preporucujem svima, koji zapocinju nove projekte – koristite PostgreSQL! Mocan je, stabilan je i ima prilicno veliku community podrsku!

    Oracle ce kad tad dici ruke od MySQL-a…

    By Dejan on Oct 24, 2015

Post a Comment