Oracle: paralelno izvrsavanje upita (Parallel Query Execution)

Monday, 23.04.2007 – Dejan

U zadnje vrijeme primjecujem veliki broj wait eventa u bazi, a veliki broj njih se odnosi na “parallel execution” evente. Konkretno mi je za oko zapao event┬á“PX Deq Credit: send blkd“, pa sam trazio detaljnije informacije u vezi toga i naisao na izvanredan tekst o paralelnom izvrsavanju upita, koji sadrzi prilicno detaljna objasnjenja zasnovana na testovima obavljenim na razlicitim okruzenjima (bez paralelizma, sa paralelizmom,┬ása par procesora, sa vise procesora itd.).

Ukratko, ukoliko ste kreirali neku tabelu sa parallel degree vecim od 1 (kod mene je DOP 4; DOP = Degree Of Parallelism) i ukoliko imate OLTP okruzenje sa vise korisnika spojenih istovremeno, onda vam performanse mogu biti gore, nego kad je DOP manji ili kad se upit izvrsava bez paralelizma. Smanjio sam DOP na 2 i vec uocavam manje zauzece resursa u bazi po pitanju PX eventa. Pokusacu kreirati kopije tabela sa NOPARALLEL opcijom, pa cu izvrsiti nekoliko testova, kako bih uocio ima li poboljsanja ili nema.

Iako Oracle Support putem MetaLinka savjetuje da je “PX Deq Credit: send blkd” dobrocudni wait event, on trosi resurse i treba pripaziti na paralelno izvrsavanje zahtjevnih upita u multikorisnickom okruzenju.


Post a Comment