SQL Developer: instalacija na Windows 7 64-bit : problemi i rješenja

Saturday, 20.10.2012 – Dejan

Na jednom od kompjutera sa instaliranim Windows 7 64-bit, morao sam instalirati Oracle 11gRel2 i SQL Developer. Pošto uz instalaciju baze standardno dolazi i SQL Developer, pomislio sam da neće biti potrebno ništa dodatno podešavati – ali, avaj, grdno sam se prevario…

Prvo je bilo potrebno podesiti lokaciju za java.exe, a onda se pojavila greška “Could not find jvm.cfg!”, odnosno “Unable to find a Java Virtual Machine“… Na svu sreću, otprije mi je poznat problem sa 32-bit i 64-bit nekompatibilnosti, pa sam skinuo ispravnu verziju Jave (trenutno JDK 7u9) i SQL Developera (trenutno verzija SQL Developer 3.2.1).

Naravno, tu nije bio kraj mukama. Nakon što se instaliraju Java i SQL Developer, prilikom pokretanja SQL Developera se pojavila greška “The program can’t be startet, the MSVCR100.dll is missing on the computer“. E, ovu grešku sam prvi put vidio.

Pošto je Google moj najbolji prijatelj, tako mi je pomogao i ovaj put. Rješenje je kopirati taj msvcr100.dll iz direktorija <Java install>\jdk1.7.0_09\bin\ u direktorij <SQL Developer install>\sqldeveloper\sqldeveloper\bin\ i to je to.

  1. 4 Responses to “SQL Developer: instalacija na Windows 7 64-bit : problemi i rješenja”

  2. Bok Dejane!

    I ja sam prije neki dan pokušao instalirati 64-bit SQL Developer, te mi također aplikacija nije radila iz prve. Nakon što prvi pokušaj nije prošao, skinuo sam 32-bitnu verziju i sve radi iz prve. (radilo se o nekom testnom serveru pa nisam imao volje istraživati)

    Nije mi jasno zašto ne postoji SQL Developer instalacija za Win 64-bit sa Javom kao što je to slučaj za Win 32-bit verziju.
    Raspakiraš zip, pokreneš aplikaciju i sve radi.

    Btw, thx na postu. Sejvao ga za ubuduće – znam da će mi trebati 🙂

    lp,
    Marko

    By Marko Sutic on Oct 21, 2012

  3. @Marko
    Za 64 bitnu inačicu je potrebno i C++ runtime library (ako se ne varam) a to baš ne ide unzip and go.

    Lp
    Damir

    By Damir Vadas on Oct 21, 2012

  4. @Damir

    Ako ne ide “unzip and go” onda bi trebali smisliti neki drugi jednostavan način instalacije na Windowzama. Next,next,next i sve radi 🙂

    Do sada sa 32-bit verzijom nisam imao nikakvih problema, tako da ću je i ubuduće koristiti. Ionako ne vidim neku razliku između 32 i 64 bitne verzije.

    lp,
    Marko

    By Marko Sutic on Oct 23, 2012

  5. Ma je … ali to je pitanje za oracle.com. Osobno znam da nemaju nteresa forsirati Windows-e van onoga što sada rade.
    Kako ono netko reče: “Tejk it ot liv it”

    By Damir Vadas on Oct 28, 2012

Post a Comment