TOAD: “You have no Oracle clients installed”

Tuesday, 19.06.2012 – Dejan

Dobih nekoliko poruka na email, gdje me ljudi mole za pomoć u vezi instalacije TOAD-a na Windows 64-bit mašini. Na svu sreću (ili nažalost), već sam imao iskustva s tim problemom.

Nakon što sam prije par godina instalirao TOAD na Windows 7 64-bit, dočekala me je poruka iz naslova – “You have no Oracle clients installed“.

Ma šta nema, ma**cu ti tvoju! Imam ih 3 čak, a ti ćeš meni da nemam !!

Džaba mi i reinstall Oracle clienta, opet ne fercera… Drž ne daj, progooglah pola interneta dok ne nađoh rješenje za taj problem! Naime, TOAD jadničak podržava samo 32-bit Oracle client, tako da sam morao skinuti Oracle client 32-bit i instalirati ga samo da bih mogao koristiti TOAD. Lejmerski 🙁

Inače, Quest je izbacio uputstvo kako riješiti taj problem: Getting “You have no Oracle clients installed” error message when connecting or launching / starting Toad for Oracle.

  1. 2 Responses to “TOAD: “You have no Oracle clients installed””

  2. Eh, i sam sam imao istih problema i došao do istog zaključka :). Nisam siguran da li su to promijenili u zadnjoj verziji Toad-a (11.5). Mislim da bi stvar radila i sa 64-bitnim clientom, ali u kojem se nalazi 32-bitna datoteka oci.dll :).

    By mradovan on Jun 20, 2012

  3. Ukoliko postoji više klijenata na istom PC-u, javlja se problem da treba modificirati više tnsnames.ora datoteka da bi bile identične. Na Win mašinama ovo se može riješiti simboličkim linkom, odnosno naredbom:
    mklink %ORACLE_HOME1%\network\admin\tnsnames.ora %ORACLE_HOME2%\network\admin\tnsnames.ora

    By Kresimir on Jun 20, 2012

Post a Comment