ORACLE APEX – Brza izrada web aplikacija

Monday, 15.11.2010 – mmilosevic

    Za sve one kojima je interesantan brz razvoj web aplikacija uz korišćenje ORACLE alata evo za početak nekih osnovnih objašnjenja u kome ću vas ukratko upoznati sa ovim alatom ORACLE alatom i njegovim principima.

    Ukoliko ste se bavili razvojema MS Access baza podataka i poželeli da pređete na razvoj Web aplikacija koje u pozadini imaju ORACLE bazu, onda je ovo pravo rešenje za vas. ORACLE APEX još nazivaju ‘MS ACCESS na steroidima’ i kažu da ga koristi 45 000 ORACLE klijenata u svetu.

 apex_korisnici

Neki korisnici ORACLE APEX-a

 

Pored toga, teoretski je moguće lako preobraziti ono što ste razvijali u MS Access-u u ORACLE APEX, odnosno izvršiti migraciju Access aplikacije tako da sve to funkcioniše na web-u, mada u praksi to ne ide baš tako lako.

 

 accessmigracija1

Migracija MS Access aplikacije u ORACLE APEX

 

U svakom slučaju, ako želite da uplovite u PL/SQL, a pomalo i u JavaScript i DHTML vode, te da se pozabavite ORACLE bazom i web programiranjem, ORACLE APEX je odličan izbor.

 

Šta je ORACLE APEX (ORACLE APplication EXpress)?

 

    To je HTML DB platforma za razvoj web baziranih aplikacija koja su utemeljene na Oracle serveru baze podataka i koja svoj rad zasniva na RAD (Rapid Application Development) principima. Za korišćenje APEX okruženja u kreiranju data-centričnih web aplikacija potreban je samo web čitač (web browser), a to je, takođe i jedini alat koji je potreban i krajnjem korisniku aplikacije. To znači da krajnji korisnici mogu raditi na heterogenim operativnim sistemima i da mogu da koriste bilo koji od poznatih web čitača za pristup aplikaciji, odnosno Oracle bazi podataka posredstvom Oracle APEX sistema.

                Oracle APEX okruženje omogućuje:

  • Razvoj profesionalnih web aplikacija koje su brze i sigurne,
  • Pokretanje i rad u okviru Oracle baze podataka, pri čemu su APEX resursi i meta podaci smešteni u tabele Oracle baze,
  •  Besplatan razvoj web aplikacija jer licenca nije potrebna,
  • Jedonstavnost u distribuciji aplikacija nezavisno od okruženja i platformi,
  • Fleksibilnost u preilagođavanju izgleda i funkcionalnosti aplikacije,
  •  Skalabilnost i mogućnost pristupa velikog broja korisnika, itd.

 Evo i nekih dodatnih objašnjenja koja početnicima za sada nisu važna:

    Oracle APEX egzistira na Oracle bazi podataka, svi meta podaci, kao i PL/SQL kod i JavaScript API su smešteni u samu bazu. Zahtev upćen iz web čitača (URL) se transformiše u odgovarajući PL/SQL poziv prema Oracle HTTP serveru (Apache):

apex_arhitektura_1

 

 ili prema PL/SQL Gateway-u (Embeded PL/SQL Gateway):

apex_arhitektura_2

što zavisi od tipa APEX instalacije u okviru Oracle baze podataka. Pošto zahtev bude obrađen, rezultati se vraćaju u web čitač u HTML obliku. Ovaj ciklus se izvršava svaki put kada korisnik upućuje zahtev, a stanje aplikacijskih sesija se smešta u Oracle bazu podataka.

Mislim da je za početak dovoljno, uskoro sledi uputstvo za instalaciju ORACLE APEX-a, a do tada svi zainteresoveni mogu malo ‘prošetati’ do http://apex.oracle.com.

  1. 13 Responses to “ORACLE APEX – Brza izrada web aplikacija”

  2. Eeeee posto ja nemam pojma o Apexu, nadam se da cu i ja nauciti nesto iz ove serije tekstova o Apexu 🙂
    Samo naprijed – odlican pocetak!

    Jedno pitanje usput – cini mi se da Oracle Apex dolazi uz instalaciju baze u verziji 11g – je l’ to neka osakacena verzija ili potpuno funkcionalna kao standalone verzija?

    By Dejan on Nov 15, 2010

  3. U pravu si Dejane, APEX dolazi i automatski se instalira sa sa Oracle Database11g ali mora da se naknadno izvrši konfigurisanje uz pomoć apxconf.sql konfiguracione skripte koja se nalazi u ORACLE_HOME\apex direktorijumu. Posle toga se izvršavaju dodatne podešavanja koja možeš pogledati ovde. Ipak, Oracle 11g R2 dolazi sa verzijom APEX-a 3.2.1 tako da je poželjno da se izvrši i patch na (u ovom trenutku) najnoviju verziju 4.0.1, koju je Dragan pomenuo. Ja ću, za početak, opisati kako se APEX instalira na XE bazu tako da cela stvar bude besplatna. U stvari, nadovezaću se na jedno od tvojih prethodnih uputstava gde si lepo opisao instalaciju XE baze, samo da nađem malo više vremena.

    By mmilosevic on Nov 16, 2010

  4. Ovo je odlično, samo dalje treba da se nastavi.
    Inače pre nekoliko meseci se pojavila verzija Apex-a 4.0 sa još mnogo lepih dodataka i mogućnosti, i što je bitno, ona može raditi i na 10 XE bazi, koja je potpuno besplatna. Tako je stvarno moguće imati Oracle i Apex potpuno besplatno, sa onim ograničenjima koja ima XE Oracle baza. Jedan od najmoćnijih delova APEX-a je interaktivni report, koji je u ovoj verziji još unapređen, a i u verziji 3.2 je bio dobar.
    Inače moja iskustva u pristupu preko Apex-a su dosta dobra, i u intranet i u internet pristupu.

    By Dragan on Nov 16, 2010

  5. Svaka čast! Iščekujemo nastavak ovog odličnog teksta.
    Veliki pozdrav za sve autore ovog bloga!

    By Andrija on Nov 16, 2010

  6. Ovo mi se najvise svidja “ORACLE APEX još nazivaju ‘MS ACCESS na steroidima’ ” 🙂

    By Zidar on Nov 16, 2010

  7. a što ako trebam reporte, olap uz aplikaciju, pa grafove i ostalo?

    to sve držim na bazi ili web logic-u i prikazujem na stranici?

    By gusar on Nov 17, 2010

  8. Podaci se crpe iz baze i prikazuju na web-u u obliku reporta, histograma,… a ukoliko želiš da ih uobličiš za štampu direktno iz web browser-a onda koristiš ORACLE BI Publisher kao report server ili Apache FOP koji je besplatan. Imaš mogućnost da koristiš Web servise, AJAX tehnologiju i sl.

    By mmilosevic on Nov 17, 2010

  9. Evo da se i ja malo nadovežem na temu, Oracle APEX je stvar koja je već godinama na tržištu (negdje od 2002, tada se zvao HTML DB), ali već od verzije 3.2 pa do najnovije 4.0 (zadnji release je 4.0.2) je stvarno odličan alat za brzi razvoj web aplikacija na Oracle bazi podataka.

    Za one koji žele nešto više, mogu si otvoriti svoj Workspace na apex.oracle.com i tamo dobiju odmah primjer aplikacije s kojom se mogu igrati. Postoji i nešto literature u pisanom izdanju, a puno toga na Oracle forumu (forums.oracle.com) te po blogovima.

    Jedan od meni najdražih (na engleskom jeziku) je deneskubicek.blogspot.com, tamo imate linkove na druge kvalitetne blogove, te link na Denesovu demo aplikaciju gdje se mogu pogledati mogućnosti APEX-a.

    Također, prošle godine sam pokrenuo vlastiti blog na “našem” jeziku, gdje imam namjeru opisivati svoja iskustva u radu s APEX-om, a koja mogu biti korisna drugim programerima, adresa je hroapex.blogspot.com. Istina, ove godine (a skoro pa je prošla) nisam bio aktivan na blogu, ali ako bude interesa, aktivirat ću se ponovo.

    Također, bit će mi drago komunicirati i razmjenjivati iskustva sa drugim korisnicima. Jučer sam naišao na stranicu Oracle Community (www.oraclecommunity.net) gdje bi se trebali skupljati Oracle profesionalci, istina tek je 8.000 članova, ali ideja je zgodna…

    By Mihael on Nov 17, 2010

  10. Što se tiče reportinga, Oracle BI Publisher je (kažu tako, ne znam iz prve ruke) prekrasan alat, ali jednako tako strahovito skup. U okolini gdje imamo Enterprise bazu i BI Publisher koji se već koristi za poslovno izvještavanje (znači alati su kupljeni – lova nije problem) to sve štima, međutim ako su nam financije usko grlo, ja bih svakako preporučio Jasper Reports, koji je besplatan, a za razliku od Apache FOP (za koji kažu da je mukotrpan za dizajniranje jer se sve radi “pješke”), postoji iReports – krasan brzi jednostavni i intuitivni alat koji se može koristiti u kombinaciji sa APEX-om.

    By Mihael on Nov 17, 2010

  11. takvi alati bit će budućnost.
    recimo software za simulkacije, obradu zvuka, slike itd.. ostat će desktop, a poslovne aplikacije su već odavno na webu.

    By gusar on Nov 17, 2010

  12. rasprava o apex-u
    http://stackoverflow.com/questions/652587/why-use-oracle-application-express-for-web-app

    By gusar on Nov 19, 2010

  13. Da li može neko da detaljnije objasni kako dobiti reporte u Jasper Reports-u , ili u Apache FOP-u, jer je to za mene trenutno najveci problem sa Apex-om, kako dobiti izveštaje, a da nemam Publisher. Za početak se mogu štampati Interaktivni reporti, ali to nije to.

    By Dragan on Nov 27, 2010

  14. Za Apache FOP pogledaj ova tri linka: 1 2 3 mozda ce ti biti od koristi.

    By mmilosevic on Nov 29, 2010

Post a Comment