Recenzija knjige: Linux Recipes for Oracle DBAs

Saturday, 05.09.2009 – Dejan

Nakon kraće ljetne pauze u čitanju stručne Oracle literature nastavljam u revijalnom tonu sa novom recenzijom (da! na godišnji odmor nisam ponio niti jednu Oracle knjigu!! :)).

Ovaj put je na red došla izvanredna knjiga, koja opisuje simbiozu Oraclea i Linuxa – “Linux Recipes for Oracle DBAs“, čiji autori su Darl Kuhn, Charles Kim i Bernard Lopuz.

Ja sam lično prvo “production” iskustvo sa Oracle bazom imao na platformi IBM AIX, a zadnje 3-4 godine sam u kontaktu isključivo sa Windows platformom, tako da sam malo zahrđao na području Linuxa/Unixa. Međutim, zbog trenutne restrukture u firmi, koja obuhvata i migraciju nekoliko Oracle baza na IBM AIX platformu, prinuđen sam da opet aktivnije zaplivam u Linux/Unix vode.


Odabrao sam ovu knjigu, jer sam od nekoliko osoba čuo da sadrži mnogo konkretnih “real-world” slučajeva po principu “problem – rješenje”, odnosno “pitanje – odgovor”. Kratki opis na prvoj korici knjige odlično predstavlja kompletan sadržaj knjige: “Real-world solutions for the interesection of Linux and Oracle technologies“. Meni ti kratki i praktični savjeti  odlično odgovaraju, jer nemam želju, niti vremena da čitam knjige sa opširnim objašnjenjima šta čemu služi i kako se koriste pojedine Linux komande.

Pored osnovnih banalnih stvari, npr. kako se logovati na Linux server ili kako izlistati sadržaj nekog direktorija ili datoteke, navedeno je mnoštvo praktičnih primjera kako:
– podesiti shell i pisati shell skripte
– upravljati Linux procesima
– kreirati i podesiti korisničke naloge i grupe, potrebne za instalaciju i administracije Oracle softwarea
– kreirati direktorije i datoteke, te kako editovati neku datoteku koristeći vi editor
– analizirati i konfigurisati sistemske resurse (CPU, I/O, memoriju i td.)
– implementirati Oracle ASM i Oracle RAC na Linuxu
i td.

Saznao sam i da Oracle nudi nekoliko dodatnih alata zastupljenih na Linuxu, ali ne i na Windowsu (npr. OS Watcher). Naučio sam i kako se koristi cron za podešavanje automatskog izvršavanja neke operacije, zatim kako koristiti screen i mnogo drugih jednostavnijih, a korisnih savjeta.

Na zadnjoj korici knjige piše “User Level: Beginner-Intermediate“, što daje ohrabrenje onima bez velikog iskustva sa Linuxom – npr.  meni. 🙂

Dakle, nakon čitanja ove knjige, mogu slobodno reći, da bih se mogao bez ikakvog straha spojiti na bilo koji Linux server i obavljati administraciju Oracle baze na njemu.

Plašim se jedino da se koristeći Linux i konzolni text terminal ne odviknem od korištenja miša. 🙂

Ocjena: 10/10

  1. 2 Responses to “Recenzija knjige: Linux Recipes for Oracle DBAs”

  2. Prvo moram napomenuti da navedenu knjigu nisam pročitao, ali iz naslova poglavlja se da zaključiti da je knjiga odlična za DB administratore koji inače rade na Windows platformama ili za Linux početnike.

    Za one koji imaju malo više iskustva u radu na *nix operativnim sustavima knjiga može koristiti u toliko da se utvrdi već postojeće znanje i eventualno nauči pokoja sitnica (napominjem da nisam pročitao knjigu već su ovo zaključci na temelju naslova poglavlja).

    Osobno bih samo pročitao poglavlja 12,13 i 14, dok za ostala poglavlja mogu reći da ih vrlo dobro poznajem s obzirom da svakodnevno radim u *nix okruženju.

    Ali kao što rekoh, ako ste početnik ili DBA koji inače ne održava Oracle baze na Linux mašinama knjiga je odličan izbor za vas.

    By Marko on Sep 6, 2009

  3. Postovani!
    Veoma sam zainteresovan za ovu knigu i imaoh bih par pitanja:
    Dali je knjiga prevedena na Srpski jezik, umoran sam od lomljenja IT Engleskog?
    Kako je mogu nabaviti i koliko kosta???????
    S’postovanjem

    By Kviki on Dec 18, 2009

Post a Comment