Oracle kupio Sun!

Monday, 20.04.2009 – Dejan

Dakle, klupko se polako odmotava.

Oracle je kupio Sun za 7.4 milijardi USD, a samim time je postao i vlasnik MySQL-a.

Biće zanimljivo pratiti budućnost Jave i MySQL-a pod Oracleovom palicom, a pogotovo razvoj Sunovih servera, jer je nedavno Oracle započeo stratešku saradnju sa HP-om. Oracle obećava nastavak razvoja svih postojećih Sunovih projekata, ali će vrijeme pokazati šta će se desiti sa dotičnima.

 1. 3 Responses to “Oracle kupio Sun!”

 2. Zanimljiva akvizicija…

  Kupnjom SUN-a Oracle polako ulazi na tržište hardware-a sa vrlo kvalitetnom i stabilnom platformom. Baš me zanima što će u buduće biti sa Exadata Storage Serverom.

  Java će se po meni nastaviti razvijati istim intezitetom s obzirom da je već sad Oracle dosta vezan za Javu i u interesu im je da je platforma podržana.

  Osobno mislim da će tu najveći gubitnik biti MySQL. Mali korisnici će se jednostavno polako usmjeriti ka drugim db open source rješenjima.

  By Marko on Apr 20, 2009

 3. Slično mišljenje imam i ja…
  Java će biti glavna razvojna platforma i odlično se uklapa u “Grid computing” strategiju, koju Oracle forsira zadnjih godina.

  MySQL bi mogao biti najveći gubitnik u svemu ovome, ali već slutim neki novi MySQL fork od strane Montya i ostalih “bivših” MySQL-ovaca…

  By Dejan on Apr 20, 2009

 4. Iskreno ja se nadam da ce biti znacajnijeg napretka sto se tice same jave, a mislim da MySql ce ostati onakav kakav jeste jer je ipak svoju popularnost najvise dobio zahvaljujuci tome sto je free i dobro uskladjen. A sta je tek sa OpenOffice?? Hoce li se preimenovati PayFirstOffice?

  By Silverstar on Apr 21, 2009

Post a Comment