Oracle kupio Sun!

Monday, 20.04.2009 – Dejan

Dakle, klupko se polako odmotava.

Oracle je kupio Sun za 7.4 milijardi USD, a samim time je postao i vlasnik MySQL-a.

Bi─çe zanimljivo pratiti budu─çnost Jave i MySQL-a pod Oracleovom palicom, a pogotovo razvoj Sunovih servera, jer je nedavno Oracle zapo─Źeo strate┼íku saradnju sa HP-om. Oracle obe─çava nastavak razvoja svih┬ápostoje─çih Sunovih┬áprojekata, ali ─çe vrijeme pokazati ┼íta ─çe se desiti sa doti─Źnima.

 1. 3 Responses to “Oracle kupio Sun!”

 2. Zanimljiva akvizicija…

  Kupnjom SUN-a Oracle polako ulazi na tr┼żi┼íte hardware-a sa vrlo kvalitetnom i stabilnom platformom. Ba┼í me zanima ┼íto ─çe u budu─çe biti sa Exadata Storage Serverom.

  Java ─çe se po meni nastaviti razvijati istim intezitetom s obzirom da je ve─ç sad Oracle dosta vezan za Javu i u interesu im je da je platforma podr┼żana.

  Osobno mislim da će tu najveći gubitnik biti MySQL. Mali korisnici će se jednostavno polako usmjeriti ka drugim db open source rješenjima.

  By Marko on Apr 20, 2009

 3. Sli─Źno mi┼íljenje imam i ja…
  Java ─çe biti glavna razvojna platforma i odli─Źno se uklapa u “Grid computing” strategiju, koju Oracle forsira zadnjih godina.

  MySQL bi mogao biti najve─çi gubitnik u svemu ovome, ali ve─ç slutim neki novi MySQL fork od strane Montya i ostalih “biv┼íih” MySQL-ovaca…

  By Dejan on Apr 20, 2009

 4. Iskreno ja se nadam da ce biti znacajnijeg napretka sto se tice same jave, a mislim da MySql ce ostati onakav kakav jeste jer je ipak svoju popularnost najvise dobio zahvaljujuci tome sto je free i dobro uskladjen. A sta je tek sa OpenOffice?? Hoce li se preimenovati PayFirstOffice?

  By Silverstar on Apr 21, 2009

Post a Comment