Recenzija knjige: Advanced Oracle SQL Programming

Monday, 06.04.2009 – Dejan

Niste se baš pretrgli u davanju glasova, koju knjigu prvu da pročitam i napišem recenziju o njoj, pa sam odlučio prednost dati knjizi “Advanced Oracle SQL Programming“, čiji je autor Laurent Schneider, Oracle Certified Master.

Moram odmah na početku reći da me knjiga prilično razočarala… Očekivao sam kvalitetne tekstove sa jasnim i konkretno argumentovanim primjerima, zatim “best practice” savjete i trikove, a naišao sam na zbrda-zdola nabacan popis postojećih SQL funkcija sa šturim primjerima i još šturijim objašnjenjima. Tu i tamo se pojavi neka endemična funkcija, koju skoro niko živ ne koristi (npr. LNNVL), čisto da prekine monotoniju…

Za oko mi je zapelo i korištenje zastarjele testne šeme SCOTT (sample schema), umjesto da je korištena HR šema, koja je odlična za učenje i testiranje, te koja osim toga JEDINA standardno dolazi pri instalaciji Oracle XE baze, a koju mnogi početnici koriste pri početku rada sa Oracleom ili oni napredniji za testiranje…

Znači, ako želite da isprobate neke primjere iz ove knjige, uvjerite se prvo da u bazi imate instaliranu šemu SCOTT.

Sadržaj je podijeljen na 7 poglavlja, a zaista naprednim Oracle SQL programiranjem se mogu označiti samo poglavlje o analitičkim funkcijama (4. Oracle SQL Analytics) i poglavlje o SQL za modelovanje (7. SQL For Modeling), te eventualno par stvarčica o hijerarhijskim upitima (6. Oracle Hierarchies) i o radu sa XML funkcijama (5. XML).

Dobro – da ne budem totalno negativan, priznaću da sam našao par zanimljivih i KORISNIH stvari, npr. MAX() KEEP(DENSE_RANK FIRST ORDER BY) i veoma upotrebljive putokaze o korištenju opcije MODEL za kreiranje dinamičkih tabličnih izvještaja (npr. Excel-like tablice).

Navedeno je i nekoliko SQL naredbi, koje dolaze tek u verziji 11g, a možda najzanimljivije su PIVOT i UNPIVOT.

Kompletan dojam popravljaju zadaci za vježbanje na kraju svakog poglavlja, jer vas tjeraju na razmišljanje i detaljnije čitanje tekstova, a nerijetko morate pogledati i službenu dokumentaciju o pojedinim funkcijama, nakon čega imate barem okvirnu sliku o spomenutoj tematici.

Knjiga ima oko 300 stranica, ali da je korištena manja veličina fonta, mogla bi se suziti na 200-250 stranica, tako da se može pročitati veoma brzo. Ja sam ju pročitao za svega nekoliko dana (par sati uveče i preko vikenda). Osim toga, ovo je već druga ili treća knjiga od izdavačke kuće Rampant, sa kojom nisam baš zadovoljan. Font je preveliki, tekstovi nisu perfektno složeni i korice se počnu raspadati nakon učestalog prelistavanja.

Sve u svemu, ako niste velika picajzla kao ja i ako nemate prevelika očekivanja, onda ćete vjerovatno biti zadovoljni ovom knjigom.

Ocjena: 6/10

Post a Comment