Recenzija knjige: Advanced Oracle SQL Programming

Monday, 06.04.2009 – Dejan

Niste se ba┼í pretrgli u davanju glasova, koju knjigu prvu da pro─Źitam i napi┼íem recenziju o njoj, pa sam odlu─Źio prednost dati knjizi “Advanced Oracle SQL Programming“, ─Źiji je autor Laurent Schneider, Oracle Certified Master.

Moram odmah na po─Źetku re─çi da me knjiga prili─Źno razo─Źarala… O─Źekivao sam kvalitetne tekstove sa┬ájasnim i konkretno argumentovanim primjerima, zatim “best practice” savjete i trikove, a nai┼íao sam na zbrda-zdola nabacan popis postoje─çih SQL funkcija sa ┼íturim primjerima i jo┼í ┼íturijim obja┼ínjenjima. Tu i tamo se pojavi neka endemi─Źna funkcija, koju skoro niko ┼żiv ne koristi (npr. LNNVL), ─Źisto da prekine monotoniju…

Za oko mi je zapelo i kori┼ítenje zastarjele testne ┼íeme SCOTT (sample schema), umjesto da je kori┼ítena HR ┼íema, koja je odli─Źna za u─Źenje i testiranje, te koja osim toga JEDINA standardno dolazi pri instalaciji Oracle XE baze, a koju mnogi po─Źetnici koriste pri po─Źetku rada sa Oracleom ili oni napredniji za testiranje…

Zna─Źi, ako ┼żelite da isprobate neke primjere iz ove knjige, uvjerite se prvo da u bazi imate instaliranu ┼íemu SCOTT.

Sadr┼żaj je podijeljen na 7 poglavlja, a zaista naprednim Oracle SQL programiranjem se mogu ozna─Źiti samo poglavlje o analiti─Źkim┬áfunkcijama (4. Oracle SQL Analytics) i poglavlje o SQL za┬ámodelovanje (7. SQL For Modeling), te eventualno par stvar─Źica o hijerarhijskim upitima (6. Oracle Hierarchies) i o radu sa XML funkcijama (5. XML).

Dobro –┬áda ne budem totalno negativan, prizna─çu da sam na┼íao par zanimljivih i KORISNIH stvari, npr. MAX() KEEP(DENSE_RANK FIRST ORDER BY) i veoma upotrebljive putokaze o kori┼ítenju opcije MODEL za kreiranje dinami─Źkih tabli─Źnih izvje┼ítaja (npr.┬áExcel-like tablice).

Navedeno je i nekoliko SQL naredbi, koje dolaze tek u verziji 11g, a mo┼żda najzanimljivije su PIVOT i UNPIVOT.

Kompletan dojam popravljaju zadaci za vje┼żbanje na kraju svakog poglavlja, jer vas tjeraju na razmi┼íljanje i detaljnije ─Źitanje tekstova, a nerijetko morate pogledati i slu┼żbenu dokumentaciju o pojedinim funkcijama, nakon ─Źega imate barem okvirnu sliku o spomenutoj tematici.

Knjiga ima oko 300 stranica, ali da je kori┼ítena manja veli─Źina fonta, mogla bi se suziti na 200-250 stranica, tako da se mo┼że pro─Źitati veoma brzo. Ja sam ju pro─Źitao za svega nekoliko dana (par sati uve─Źe i preko vikenda). Osim toga, ovo je ve─ç druga ili tre─ça knjiga od┬áizdava─Źke ku─çe Rampant, sa kojom nisam ba┼í zadovoljan. Font je preveliki, tekstovi nisu perfektno slo┼żeni i korice se po─Źnu raspadati nakon u─Źestalog prelistavanja.

Sve u svemu, ako niste velika picajzla kao ja i ako nemate prevelika o─Źekivanja, onda ─çete vjerovatno biti zadovoljni ovom knjigom.

Ocjena: 6/10

Post a Comment