Online (hot) backup u MySQL 6.0

Sunday, 25.05.2008 – Dejan

Za verziju 6.0, MySQL je najavio mogućnost “online backupa” baze (hot, non-blocking backup MySQL baze), što će obradovati mnoge MySQL administratore (a i nespretne developere 😉 ). Prema najavi, ova opcija ipak ne osigurava kompletnu bazu i sve njene pripadajuće elemente.

U backup su uključene sve perzistentne tabele kreirane sa jednim od ovih engine-a: myisam, memory, archive, innodb i falcon. Pored tih tabela, u backup su uključeni i “pogledi” (views), uskladištene procedure, funkcije (izuzev User Defined Functions), okidači (triggers) i “događaji” (events).

Lista elemenata, koji nisu uključeni u backup je poduga, pa da ne koristim copy/paste, pročitajte više o tome u originalnoj najavi (MySQL 6.0 : Online backup – What is not backed up).

MySQL najavljuje da mysqldump neće biti zapostavljen, nego da će se i dalje razvijati, te će služiti prvenstveno za klasični export/import podataka.

Kako napraviti backup baze?
Prema njihovom planu, ovako bi izgledao efektivni backup MySQL baze:
1. mysqld server uvijek pokretati sa opcijom -log-bin da bi sve izmjene bile sačuvane
2. periodično napraviti backup pomoću komande BACKUP DATABASE
3. provjeriti da li je backup uspješan
4. ako jeste, sačuvati kopiju od “backup image-file-a” na nekoj sigurnoj lokaciji

Naravno, povremeno treba testirati da li RESTORE radi kako treba.

Ukoliko vas zanima još više detalja u vezi online backup-a u MySQL bazi, pročitajte originalni tekst, a ja ću za kraj samo navesti njihovu napomenu: “Online Backup is not a completed feature. This document has only said what is actually here today. By the time that the feature is “beta” …

  1. One Response to “Online (hot) backup u MySQL 6.0”

  2. Pronašao sam još jedan odličan tekst na ovu temu:
    A Quick Look at MySQL 6.0’s New Backup -> http://www.toadworld.com/LinkClick.aspx?link=483&tabid=488

    By Dejan on Oct 8, 2008

Post a Comment