“Igrom” do znanja!

Friday, 23.05.2008 – Dejan

Smatrate li se stru─Źnjakom u svom poslu?
Da li ste uvijek u koraku sa novim tehnologijama?
Da li aktivno radite na obnavljanju, usavr┼íavanju i unapre─Ĺivanju svojih vje┼ítina?
Da li ste ikad do┼żivjeli da vas mla─Ĺi kolega nadma┼íi u radnim zadacima, odnosno da neke stvari zna i radi bolje od vas, jer ste zahr─Ĺali?

Da ne biste do┼íli u neugodnu situaciju┬áu kojoj┬ábi va┼í┬ástatus stru─Źnjaka┬ábio doveden u pitanje, morate voditi brigu o aktivnom usavr┼íavanju svog znanja. Po┼íto je IT┬áveoma dinami─Źna bran┼ía┬áu kojoj nije lako savladati ne┼íto i┬ápotom godinama ┼żivjeti od ste─Źenog znanja, usavr┼íavanje i dopunjavanje┬átog znanja uz svakodnevno sticanje prakti─Źnog iskustva nije nimalo lak zadatak.

Kolega i ja smo na┼íli odli─Źno rje┼íenje – “igramo” se postavljanja zadataka po principu “ti meni –┬ája tebi“. Imamo nekoliko testnih sistema sa Oracle bazama, pa kad imamo vremena, postavimo jedan drugome odre─Ĺeni zadatak/problem. Ko ne rije┼íi postavljeni zadatak, pla─ça ru─Źak.

Tako sam ja njemu za po─Źetak postavio jedan ┼íkakljivi problem – dodao sam TNS_ADMIN varijablu i putanju postavio na C:\TEMP, nakon ─Źega nije bilo mogu─çe spojiti se na bazu, jer nijedan clientski program nije mogao da prona─Ĺe SQL*Net datoteke (sqlnet.ora i tnsnames.ora). Gre┼íka, koja se dobija prilikom spajanja na bazu, ne ukazuje direktno na pravi problem, pa je nakon par sati izgubljenog vremena i ┼żivaca skru┼íeno rekao – “┼áta ─çe┼í za ru─Źak?“. Ne moram vam opisivati njegovu reakciju kad sam mu otkrio u ─Źemu je bio problem. Ni na kraj pameti mu nije palo da bi to moglo biti u pitanju…

Ali ve─ç idu─çi dan┬ámi se┬áosvetio.┬áPostavio mi je jedan za’eban problem – napunio je kompletan prostor u Flash Recovery Area (FRA), pa potom ru─Źno obrisao sve archive logove, nakon ─Źega je baza javljala gre┼íku kako u FRA nema slobodnog prostora iako ga je u stvarnosti bilo. Odustao sam nakon sat vremena, jer sam smatrao da je to maksimalno dopu┼íteno vrijeme za pronalazak rje┼íenja i uklanjanje gre┼íke. A rje┼íenje je bilo banalno, kojeg sam se ustvari trebao sjetiti, jer sam imao sli─Źan problem pro┼íle godine – trebalo se spojiti RMAN-om na bazu i odraditi CROSSCHECK ARCHIVELOG ALL, pa onda DELETE NOPROMPT┬áEXPIRED ARCHIVELOG ALL.

I tako se mi “igramo”, a usput obnavljamo znanje i sti─Źemo nova prakti─Źna iskustva. Planiram mu idu─çe sedmice postaviti jedan zadatak u vezi PL/SQL programiranja, jer je tu tanak. ­čÖé

Dajte i vi neke prijedloge, kakve zadatke da mu postavim – ┼íto te┼że, to bolje.

  1. One Response to ““Igrom” do znanja!”

  2. LOL, ko ─çe kome, ako ne svoj svome ­čśÇ

    Dobre su vam igrice. Mislim, sama ideja. Sa tehni─Źke strane sam tanak ko flispapir ­čÖé

    By Mario on Jun 4, 2008

Post a Comment