Oracle stoji iza kupnje MySQL-a?

Monday, 04.02.2008 – Dejan

The Sun-MySQL deal stinks” – kaže John Dvorak i dodaje:”Uvjeren sam da Oracle želi kupiti MySQL sa ciljem da ga ubije, ali nije mogao sam povući okidač, pa je poslao marionetu da obavi posao.

Ta tvrdnja je idealna koska za sve one, koji su gladni teorija zavjere. Neko će kosku zagristi, neko će ju ignorisati, a neko će samo usputno komentarisati – kao ja npr.

Ja lično ne vjerujem, da Oracle stoji iza te kupovine, ali vrijeme će pokazati kakvi konci su se vukli u vezi ove akvizicije.

S druge strane, kakvu korist ima Sun od toga? Sun ima širok spektar hardware i software proizvoda, a najpoznatiji je po OS Solarisu, SPARC serverima i programskom jeziku Javi.

Javi dakle. Hmmmm … Da pokušam analizirati to malkice…

MySQL se uglavnom asocira uz PHP. PHP je trenutno najpopularniji programski jezik za web. Web je IT-budućnost opstanka svih IT firmi. Takoreći svi sajtovi, koji su urađeni u PHP-u, koriste MySQL kao backend database engine. Sa sigurnošću se može reći da MySQL daje PHP-u ogroman boost u popularnosti i rasprostranjenosti na web tržištu. Što direktno znači manji dio kolača za Javu.

I sad tu uskače Sun kao sinonim za Java programski jezik, sa ciljem da razvoj i budućnost MySQL-a usmjeri po svojim željama, dakle ka boljoj i dubljoj simbiozi Jave i MySQL-a, a na štetu PHP-a. Na stranu to što PHP sve više liči na Javu.

Znači, Sun i Oracle bi iz ovoga trebali izaći kao dobitnici, a MySQL, PHP i naivna OpenSource zajednica kao pušioničari.

Ja se nadam da Sun neće “ubiti” MySQL i da MySQL neće nestati sa scene u idućih 2-3 godine, jer nestanak konkurencije ne donosi ništa pozitivno. Ionako imam već gorka iskustva sa Oracleom, a kako li bi tek bilo, da nedostatak konkurencije dozvoli Oracleu da se prema tržištu i svojim mušterijama odnosi monopolistički – što uključuje bahatost, paprene cijene, loš support i td. 

Kao i uvijek do sada – vrijeme će pokazati šta se krije iza ove kupovine…

 1. 4 Responses to “Oracle stoji iza kupnje MySQL-a?”

 2. Lijep tekst.
  Ja licno ne mislim da ce SUN “ubiti” MySQL i pogotovo da je Oracle umjesan u sve to.
  SUN je sa svojom Javom vec osvojio najvecu i najprofitniju bazu podataka: Oracle.
  Svi oracle-ovi alati za razvoj aplikacija su komplet oslonjeni na javu.
  Ako bi jos uspjeli ovo uraditi sa (svojim) MySQL-om, to bi bilo sjajno za njih, i upravo ce tome teziti… Dakle, mozemo (po meni) ocekivati samo jos bolji MySQL i jos vise Java klasa za rad sa MySQL-om, sto je po meni vise nego sjajno…

  By Darko on Feb 7, 2008

 3. Hm,

  I meni se dopa text mada bi mi se jos vise dopalo da je ovo istina. Naime iako PHP vrlo dobro poznajem cijena aplikacija PHP+MySQL je znacajno niza od istih razvijenih u Javi.
  Kako me Java odusevljava a i bolje se placa mozda ne bi bilo lose (po mene) da se ova prica obistini…

  By Mister Rap on Feb 20, 2008

 4. Kratki osvrt nakon godinu i po dana – izgleda da su ljubitelji teorije zavjere došli na svoje, nakon što je Oracle objavio da je kupio Sun…

  U filmu “Maratonci trče počasni krug” (u kojem se spominje (moje) prezime Topalović) se u jednoj od scena akteri pitaju: “Šta će biti s kućom!?” … “Zapalićemo ju!”

  A ja postavljam pitanje: “Šta će biti s MySQL-om!?” …

  By Dejan on Jun 21, 2009

 5. http://www.oracle.com/sun/index.html
  evo ovdje su oracle-ovci sve objasnili.

  vidjeti ćemo uskoro

  By Kristijan on Jul 3, 2009

Post a Comment