Baze na serveru, a server u bunkeru

Wednesday, 14.11.2007 – Dejan

Pošto je našoj firmi dostupnost Oracle baze veoma važna, serveri su smješteni u jednoj vrsti “bunkera”. Skromno ću reći – ukoliko se skrši Oracle baza, onda ili propada cijela firma ili više od pola ljudi u firmi ostaje bez posla.

“Bunker” je ogromna prostorija smještena 10 m ispod zemlje, sa zaštitom protiv požara, poplave i zemljotresa, a posjeduje i vlastito alternativno napajanje strujom (baterijske jedinice i 3 velika dizel agregata).

Pristup imaju samo ovlaštene osobe sa chip karticama, a danas smo i mi dobili jedinstvenu priliku da posjetimo taj bunker i iskoristimo priliku za fotografisanje. 😀

Na prvoj slici smo ja (prvi s lijeva), moj šef Edi i radni kolega John (Oracle DBA, radio za Oracle Austrija ranije), a na ostalim slikama su naš stari server, naš novi server i na kraju SAN storage za novi server.

Dejan, Edi, John Stari production server Novi production server SAN storage za novi server

A gdje su smješteni vaši serveri? Koliko vam je važna dostupnost baze?

  1. 3 Responses to “Baze na serveru, a server u bunkeru”

  2. Kod mene na poslu serveri se drže u tzv. “server room”-u. Nije nešto posebno, osim što se strogo kontroliše temperatura (klima) i vlažnost vazduha, a tu su i senzori za požar (što i inače ima u svakoj prostoriji). Pristup je moguć samo pomoću ID kartice. Nekog posebnog obezbeđenja od ovih nepogoda nema, zato se backup trake redovno odlažu na drugoj lokaciji (drugi deo grada). Dodatno, backup koji je trenutno u zgradi ide u sef koji je otporan na požar, itd.

    Server room dušu daje leti, ako postane vruće u kancelarijama 🙂 Tretman od 15 minuta i čovek dođe sebi.. A sve duže od 20-30 minuta je skoro garantovana prehlada, ako nisi obučen propisno.

    By degojs on Nov 15, 2007

  3. E i to sta kazes u vezi hladnoce. 😀 Skoro da nije bilo razlike izmedju vanjske temperature i one u bunkeru… A ja sam imao na sebi jos i zimsku jaknu, koju sam na kratko skinuo zbog fotografisanja.

    By Dejan on Nov 16, 2007

Post a Comment