Oracle: Database Can’t be started after applied CPU Patch Apr 2007

Friday, 01.06.2007 – Dejan

Odlučili mi da “zakrpimo” baze najnovijim patch-om, tj. patch-evima (CPU Patch April 2007 i Patch 5 za 10.2.0.3), kadli ono “rupa” u “zakrpi”. Medjutim, fora je što patch na nekim serverima radi, a na glavnom production serveru ne radi kako treba. Juče i danas smo zakrpili nekoliko lokalnih servera, a potom development i acceptance server – sve je prošlo bez ikakvih problema.

Dodje na red i live production server – pomislili smo da ni tu neće biti nikakvih problema, ali smo se žestoko uspaničili i preznojili. Moram priznati da je ovo danas bio jedan od problematičnijih dana u stilu “noćna-mora-za-DBA”.

Naime, nakon što se baza zakrpi najnovijim patchom i nakon što se pokuša normalno pokrenuti, pojavljuje se jedna od zloćudnih ORA-07445 greški:

ORA-07445: exception encountered: core dump [ACCESS_VIOLATION] [kcbzfb+346] [PC:0x4E8616] [ADDR:0x251] [UNABLE_TO_READ] []

Na MetaLinku (link za one, koji imaju pristup MetaLinku: DATABASE CAN’T BE STARTED AFTER APPLIED CPU PATCH APR 2007) sam pronašao da je riječ o Bug-u, koji trenutno nije ispravljen, ali postoji jedan workaround za rješavanje tog problema. Workaround se sastoji od dodavanja jednog parametra u init.ora datoteku:

_enable_numa_optimization=FALSE

Pošto ne želimo da se petljamo sa nekim workaroundima (loše iskustvo sa par prethodnih workaround prijedloga od strane Oracle Support tima), poništili smo zadnji patch (opatch rollback) i pokrenuli bazu normalno bez tog patcha, pa ćemo pričekati sa zakrpom, dok se taj bug ne ispravi.

Post a Comment