Oracle: Database Can’t be started after applied CPU Patch Apr 2007

Friday, 01.06.2007 – Dejan

Odlu─Źili mi da “zakrpimo” baze najnovijim patch-om, tj. patch-evima┬á(CPU Patch April 2007 i Patch 5 za 10.2.0.3), kadli ono “rupa” u “zakrpi”. Medjutim, fora je ┼íto patch na nekim serverima radi, a na glavnom production serveru ne radi kako treba. Ju─Źe i danas smo zakrpili┬ánekoliko lokalnih servera, a potom development i acceptance server – sve je pro┼ílo bez ikakvih problema.

Dodje na red i┬álive production server – pomislili smo da ni tu ne─çe biti nikakvih problema, ali smo se ┼żestoko uspani─Źili i preznojili. Moram priznati da je ovo danas bio jedan od problemati─Źnijih dana u stilu “no─çna-mora-za-DBA”.

Naime, nakon što se baza zakrpi najnovijim patchom i nakon što se pokuša normalno pokrenuti, pojavljuje se jedna od zloćudnih ORA-07445 greški:

ORA-07445: exception encountered: core dump [ACCESS_VIOLATION] [kcbzfb+346] [PC:0x4E8616] [ADDR:0x251] [UNABLE_TO_READ] []

Na MetaLinku (link za one, koji imaju pristup MetaLinku: DATABASE CAN’T BE STARTED AFTER APPLIED CPU PATCH APR 2007) sam prona┼íao da je rije─Ź o Bug-u, koji trenutno nije ispravljen, ali postoji jedan workaround za rje┼íavanje tog problema. Workaround se sastoji od dodavanja jednog parametra u init.ora datoteku:

_enable_numa_optimization=FALSE

Po┼íto ne ┼żelimo da se petljamo sa nekim workaroundima (lo┼íe iskustvo sa par prethodnih workaround prijedloga od strane Oracle Support tima), poni┼ítili smo zadnji patch (opatch rollback) i pokrenuli bazu normalno bez tog patcha, pa ─çemo pri─Źekati sa zakrpom, dok se taj bug ne ispravi.

Post a Comment