Recenzija knjige “Oracle SQL Tuning & CBO Internals”

Thursday, 22.03.2007 – Dejan

Nastavljam sa recenzijama Oracle knjiga. 🙂

Jedna od rijetkih knjiga, koja nije ispunila moja ocekivanja je knjiga “Oracle SQL Tuning & CBO Internals” autorice Kimberly Floss u izdanju Rampant TechPress.

Ocekivao sam jasan prikaz optimizacije SQL upita, sa poredjenjima kako treba i kako ne treba koristiti odredjene izraze, zatim kako Cost Based Optimizer u stvarnosti interno funkcionise i na sta treba voditi posebnu paznju pri programiranju izuzetno zahtjevnih SQL upita, ali sve sto sam u knjizi nasao je hrpa nabacanih tekstova raznih autora bez ikakvog reda i bez medjusobne povezanosti.

Autorica je prikupila kolekciju svojih tekstova i njoj pridodala tekstove slicne tematike od drugih Oracle strucnjaka (Mike Ault, Don Burlesson i td.), sto i ne bi bilo tako lose da je sve uredno rasporedjeno po cjelinama, ali ovako je stvarno naporno i smarajuce citati razbacane tekstove.

Tekstovi sami po sebi nisu nekvalitetni i ima nekoliko zaista korisnih primjera, npr. uticaj redoslijeda kolona (polja; engl. “columns”) u indexu. To znaci da cemo u zavisnosti od redoslijeda kolona u indexu imati i razlicite performanse – nije isto ako u indexu sa 3 kolone imamo na prvom mjestu NUMBER, pa DATE, pa VARCHAR2 ili drugu varijantu kad je DATE na prvom mjestu, NUMBER na drugom, a VARCHAR2 na trecem ili pak trecu varijantu kad je VARCHAR2 na prvom mjestu, DATE na drugom i NUMBER na trecem. Ovo je objasnjeno na prakticnim primjerima, ali je tako nepregledno, da sam morao 3 puta za redom citati citav tekst u vezi toga, da bih shvatio sta je autor napisao u primjeru.

Ima jos par izuzetno dobrih primjera sa koristenjem Oracle putokaza/smjernica (Oracle hints), kao i objasnjenja koje serverske parametre trebamo podesiti radi dobijanja sto boljih performansi.

Knjiga nije bas citljiva i ne preporucujem ju pocetnicima. Mogla bi jedino koristiti iskusnijim “hardcore” Oracle programerima, koji zele produbiti svoje znanje i koji imaju zivaca i vremena za korisne, ali za citanje naporne tekstove. 

Ocjena: 5/10

 1. 2 Responses to “Recenzija knjige “Oracle SQL Tuning & CBO Internals””

 2. Vidim da si razočaran ovom knjigom po pitanju objašnjenja vezanim za CBO. Ako te zanima kako CBO radi, nabavi knjigu “Cost-based Oracle Fundamentals” by Jonathan Lewis (ISBN 1-59059-636-6)

  Čovek je tata za CBO. Da se razumemo, rad samog CBO-a je stroga poslovna tajna tako da ne verujem da ćeš moći da nađeš bilo gde 100% objašnjenje i formule po kojima radi CBO. Ovaj dasa daje osnovne principe rada i pokušava da dešifruje rad CBO-a sa dovoljnom preciznošću. Obrađuje sve vrste pristupa tabelama i sve vrste join-a. Ja mislim da će ti biti dovoljno jasno 🙂

  By _simma_ on Apr 2, 2007

 3. Danas sam narucio tu knjigu preko Amazona. 🙂

  Cim ju procitam, napisacu recenziju i o njoj… Nadam se da me nece razocarati…

  By dejan on Apr 4, 2007

Post a Comment