Recenzija knjige “Oracle database 10g: RMAN Backup & Recovery”

Tuesday, 13.03.2007 – Dejan

Nakon sto sam procitao ovu knjigu, red bi bio da napisem i kratku recenziju o njoj.

Knjiga je novije izdanje prethodne knjige “Oracle database 9i: RMAN Backup & Recovery“, s tim sto su dodane novosti i izmjene sadrzane u verziji 10g. Ko je procitao knjigu za verziju 9i, odusevice se i ovom.

U knjizi su obuhvacene mnoge stvari: od definicije i objasnjenja sta su to backup, recovery, struktura baze i sl., preko opisa trenutno najboljih backup rjesenja na trzistu, pa sve do “korak-po-korak” objasnjenja pojedinih scenarija backup i recovery strategije. Bas ova “korak-po-korak” objasnjenja su odlicno napisana i nude konkretno rjesenje za mnoge “live” slucajeve.

Navescu samo neke od njih:
– kloniranje baze pomocu RMAN-a
– podesavanje StandBy baze
– podesavanje pomocne (auxiliary) instance za “tablespace point in time recovery”
– recovery nakon gubitka baze, tablespacea ili pojedinih fajlova
– inkrementalni backup

i td.

Osim sto je tehnicki stvarno odlicno napisana, autori su se potrudili knjigu uciniti i duhovitom, kako citaoci ne bi bili smoreni suhoparnim informacijama. Evo par takvih primjera:
Well, let’s get started with this RMAN thing, shall we? I’ll just reach down, pull on the handle… I said pull on the handle… and, it doesn’t start.”
One of the other ways you can leverage your backups is to use them to make copies of the production database for testing and development purpose, in the database world, we refer to this as cloning (keep your sheep jokes to yourself).
Today is not Bill’s day. A large thunderstorm is raging outside, and Bill has forgotten that his car’s soft top is down. To make Bill’s day worse, a strike of lightning hits the data center and fries several disk drives that Bill’s database calls home.”

Tu su jos i objasnjenja kako koristiti backup u RAC okruzenjima, kako se dobro pripremiti za disaster recovery slucajeve, kako poboljsati performanse backupa (splitting, stripping, multiplexing i td.), a ima i dosta primjera sa koristenjem Enterprise Managera, tako da se mnoge stvari ne moraju raditi u RMAN command line clientu.

Meni knjiga ni na trenutak nije bila dosadna i mogu ju mirne duse preporuciti dalje. 🙂

Knjigu sam kupio preko Amazona za 59.99 dolara, ali je sad pojeftinila.

Ocjena: 10/10

Post a Comment