MySQL 5.0 sertifikat (Certified MySQL 5.0 DBA – CMDBA)

Saturday, 17.02.2007 – Dejan

MySQL sertifikatSitni pokloni od MySQL-aKonačno! Nakon skoro 5 mjeseci čekanja, danas mi je na kućnu adresu stigao MySQL sertifikat (slika lijevo). Nema plastične kartice kao kod Oraclea, ali sam zato dobio neke poklon-zezalice od MySQL-a (slika desno – lopta na duvanje i neki neobični “boomerang”).

Zašto je tako dugo trajalo? Niko nema odgovor – niti MySQL, niti LPI, koji šalje sertifikate. Navodno mi je LPI još u oktobru poslao sertifikat na kućnu adresu, ali onu u Bosni, no taj sertifikat nije nikad došao ili, bolje rečeno, nije prošao pored nečijih “nepismenih” ruku u pošti (ne bih bio pesimista, pa da kažem kako je neko od zaposlenih u pošti otvorio paket iz Kanade u nadi da će u njemu naći nešto vrijedno, pa kad je vidio da nema ništa vrijedno, onda paket bacio zajedno sa sertifikatom).

I tako ja sinoć šaljem E-Mail poruku Carstenu Pedersenu i Rolandu Boumanu sa kritikom na račun slanja sertifikata, kad ono jutros u sandučetu – MySQL sertifikat.
Odmah sam poslao izvinjenje dotičnima i potvrdio prijem sertifikata.


 1. 3 Responses to “MySQL 5.0 sertifikat (Certified MySQL 5.0 DBA – CMDBA)”

 2. Cestitam 🙂

  Jel pomenuti cert ima neku stvarnu vrednost(citaj, da li je cenjen medju poslodavcima) ? Meni iskreno niko nikada nije trazio nijedan certifikat, mada znam neke koji su uzeli Zend(za php) i sl 🙂

  By Dinke on Feb 17, 2007

 3. Vjeruj mi da ne znam koliko stvarnu vrijednost ima ovaj MySQL sertifikat, jer ja na poslu isključivo radim sa Oracleom (administracija baze i PL/SQL programiranje), dok se MySQL-om bavim sada uglavnom više iz hobija i radi nekih privatnih sitnih sajtova.

  Međutim, skoro sam dobio ponudu od jedne firme, koja se bavi outsourcingom ovdje u Beču i koja planira osnovati neki “Database competence center”, da budem dio tog tima, a extra novac bih dobijao za to što imam Oracle i MySQL sertifikate, na osnovu kojih ta firma može postati Oracle i MySQL certified partner.

  Osim toga, nisam vidio nijedan oglas u kojem se traži MySQL sertifikat. Da li zato što još nije stekao na popularnosti ili zbog nečeg drugog – ko će ga znati…
  Ukoliko se u oglasima i spominju neki sertifikati, onda su to uglavnom sertifikati za Oracle ili Cisco, a ponegdje i neki jači Microsoftov sertifikat. Čak nema ni za PHP, ni za Javu ništa…

  By dejan on Feb 17, 2007

 4. Oracle je ipak vise fancy. 🙂

  pozz

  By Dorde Torbica on Feb 18, 2007

Post a Comment