DST funkcija

Thursday, 27.09.2012 – mradovan

DST (Daylight Saving Time) je interesantna fora uvedena za vrijeme 1. svj. rata u svrhu bolje uskla─Ĺenosti dnevnog i radnog svjetla, te naravno u┼íteda na potro┼ínji energije za osvjetljavanje.

Koliko god korisno, pomicanje sata unatrag u prolje─çe te unaprijed na jesen ima i svoje ┼ítetne posljedice, a to su anomalije u broju sati u danima pomicanja kazaljke. Tako se dogodi da u prvom slu─Źaju imamo 23 sata, dok u drugom slu─Źaju imamo dan u trajanju od 25 sati.

Pojedini sustavi standardno zapisuju vremena u UTC formatu, a za svrhu prikaza potrebno je to vrijeme konvertirati u lokalno vrijeme. Iako postoji vjerojatno mnogo algoritama i biblioteka za to, ja sam za potrebe obrade podataka na razini Oracle baze podataka napisao funkciju koja ulazno UTC vrijeme vra─ça kao lokalno vrijeme. Varijabla l_result unutar funkcije ima inicijalnu vrijednost 1, a to se odnosi na +1 vremensku zonu kojoj pripadamo. Ako ┼żivimo npr. u Londonu, ta varijabla bi trebala imati inicijalnu vrijednost 0.┬áDatum pomicanja sata nije fiksan, ve─ç se radi o posljednjoj nedjelji u 3. i 10. mjesecu u godini.

CREATE OR REPLACE FUNCTION ARCHDB.LOCALTIME(utc_in date) RETURN date
IS
 l_start date;
 l_end date;
 l_result number := 1;
BEGIN
 l_start := to_date('31.03.' || extract (YEAR FROM utc_in), 'dd.mm.yyyy');
 l_end := to_date('31.10.' || extract (YEAR FROM utc_in), 'dd.mm.yyyy');

 SELECT (TRUNC (LAST_DAY  (l_start) + 1, 'iw') - 22/24) INTO l_start FROM DUAL;
 SELECT (TRUNC (LAST_DAY  (l_end) + 1, 'iw') - 21/24) INTO l_end FROM DUAL;

 IF utc_in BETWEEN l_start AND l_end THEN
   RETURN utc_in + (l_result + 1)/24;
 ELSE 
   RETURN utc_in + l_result/24;
 END IF;

EXCEPTION
  WHEN others THEN RETURN NULL;
END LOCALTIME;
 1. 2 Responses to “DST funkcija”

 2. Veoma korisno!
  A jesi li razmisljao o koristenju tipa TIMESTAMP WITH TIME ZONE, odnosno TIMESTAMP WITH LOCAL TIME ZONE ( http://docs.oracle.com/cd/E11882_01/server.112/e17118/sql_elements001.htm#autoId16 ) ?

  By Dejan on Sep 29, 2012

 3. Zahvaljujem na digresiji, dobra preporuka, no u ovom slu─Źaju sam kupio podatke koji su spremljeni u MS SQL bazi od strane posebnog industrijskog softvera koji o─Źitava mjerenja sa raznih mjernih ure─Ĺaja, i na takve podatke nisam imao nikakav utjecaj.
  Tu bi se doduše dalo igrati sa date funkcijama i njihovim parametrima, ali ovo mi je izgledalo nekako pouzdanije ;).

  By MIhael Radovan on Oct 1, 2012

Post a Comment